От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест на

...
От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест на
Коментари Харесай

Започват Великденските пости |

От през днешния ден за православния свят стартират Великденските пости, в чест на идващия максимален християнски празник - Възкресение Христово. Те напомнят за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята.

Постите започват тъкмо 7 седмици преди Великден и тази година ще продължат до 23 април. Възкресение Христово се пада в неделя на 24 април. 

По време на постите е неразрешена потреблението на всевъзможен тип скотски артикули, с изключение на рибата, която може да се яде в избраните от Библията дни - на Благовещение - 25 март, и на Цветница - 10 април.

Според християнството, спазването на постите оказва помощ и за душевното филтриране и смирение за насъбраните грехове през годината. Чрез поста организма ни се приготвя за пробуждане след зимните месеци като последователно в менюто ни влизат пролетни зеленчуци и зърнени култури.

Християнската черква назовава началото на Великденския пост Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отхвърлят от своите грехове, „ очистват се “ и се приближават до Исус Христос.

Отец Божидар от столичния храм „ Въздвижение на Светия Кръст Господен “ изяснява по какъв начин за БНР:

„ Първата седмица ние православните християни съблюдаваме непоколебим пост. В събота и неделя се събираме, с цел да се пречистим дружно. През седмицата, с цел да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, по този начин наречената литургия на преждеосветените блага, тъй че във всяка сряда и петък ще имаме опция също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато стартира Страстната седмица “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР